Algemeen Dagblad

AD – Utrechts Nieuwsblad

Full page in Dutch newspaper on saturday! Text in Dutch:

Utrechts Nieuwsblad - DJ BastiQ

Utrechts Nieuwsblad – DJ BastiQ

Hans van den Ham

Ruim twee jaar geleden nam de nu 11-jarige Bastiaan van Hooij uit Doorn voor het eerst plaats achter een dj-set. Komend weekeinde treedt hij als DJ BastiQ op tijdens het WK Shorttrack in Ahoy. En hij produceerde  de toernooisong: ShortTrack.

Eerder trad je ook al op tijdens het NK schaatsen in Thialf. Sponsor KPN weet je te vinden.

,,Klopt. Ze hebben mij ontdekt en gevraagd om te draaien in Thialf. Ja natuurlijk, zei ik. Eigenlijk was dat een grote gok van ze. Maar ze vonden me blijkbaar goed, want komend weekend mag ik weer.’’

Voor hoeveel mensen sta je dan?

,,Tienduizend in Thialf en ietsje minder in Ahoy. Nee hoor, totaal niet spannend. Ik vind het juist leuk om te doen. Beetje zenuwen heb ik vast wel, maar dan zeg ik tegen mezelf: je kunt het! En dan ga ik ervoor.’’

Sjinkie Knegt, wie is dat?

,,Weet ik wel: een schaatser. Voor hem ga ik komend weekeinde ook draaien. Ik kan zelf niet schaatsen, maar ik vind wat ze doen knap en het is leuk om te zien. Zo hard als dat gaat.’’

Ben je zelf sportief?

,,Ik heb kort op tennis gezeten, het langst op hockey en vanaf mijn vierde zat ik drie jaar op golf. Met een klein golfclubje, ja. Nu ben ik met alles gestopt. Maar dj’en is springen, hossen en zweten. Dat kost ook zweet, maar het geeft me veel energie.’’

Kom je met zo’n hobby nog wel eens buiten?

,,Best wel. Ik fiets naar school, voetbal in de tuin en speel ook wel eens buiten.’’

Je mocht ook een nummer produceren voor het WK.

,,Ja. Het heet ShortTrack en is met 2.46 minuten best kort. Ze draaien het bij de prijsuitreiking, in de pauzes en de korte versie die ik gemaakt heb steeds vlak voordat een heat begint.’’

Wat was de opdracht?

,,Het nummer moest heroïsch zijn, groots en passen bij de sport. Dus niet met rap of zo. Ik hou zelf van een stevige beat met een goeie kick erin. Beetje dj Hardwell, zeg maar. Maar dat kon nu niet. Het moest rustiger, geen hardcore. De toeschouwers in Ahoy moeten nog oren overhouden.’’

Is het gelukt?

,,Ik denk het wel. Ik ben er twee weken mee bezig geweest. Als je goed luistert hoor je publiek juichen. Het schaatsgevoel zit er wel in. Ik ben er erg tevreden over.’’

Wat schuift het?

,,Ik krijg er geen geld voor. Het is voor de eer en ik leer ervan. Goed voor de zaken? Ja, dat ook. Ik draai komend weekeinde in Ahoy ook voor niks. Ik hoef er geen geld voor, het is vooral leuk. Maar als mensen me boeken via mijn site, dan kost dat natuurlijk wel wat.’’

Het WK Shorttrack begint op vrijdag, maar dan moet je naar school.

,,Ja, maar we gaan met de hele groep 8 van mijn school CBS Coolsma naar Ahoy. KPN vroeg het en ik zei natuurlijk ja.’’

Hoe reageren je klasgenoten op je succes?

,,Ze vinden het apart en heel gaaf. In de klas zit nog een jongen die dj wil worden. Ik had het geluk dat mijn ouders het goed vonden, hij niet.’’

Je zal van de wet niet al te lang achter elkaar mogen draaien.

,,Nee, en ook niet na elf uur ’s avonds. Dat vind ik wel heel jammer, want dan beginnen de meeste feestjes pas. En ik vind voor studenten en volwassenen draaien leuker, dan voor kinderen, want ik hou niet zo van K3 en dat soort muziek.’’

Hoelang draai je al?

,,Twee jaar, misschien iets langer.’’

Wat was de aanleiding om ermee te beginnen?

,,Ik zat toen op drummen en wilde meer met muziek gaan doen. Toen zag ik op YouTube iets over dj’en en dacht: dat wil ik ook. Mijn ouders kochten een setje met speakers  voor me en ik ben begonnen. Ik kreeg les in Amersfoort en mijn leraar zei al vrij snel dat ik er talent voor heb.’’

Hoe komt dat?

,,Omdat ik gedrumd heb en ritmegevoel heb. En ik had het technisch snel in de vingers.’’

Je grote voorbeeld?

,,Het was Martin Garrix, maar die gaat steeds meer popmuziek doen. Hij is te commercieel. Dus eerder dj Hardwell, denk ik. Dat is toch meer mijn stijl.’’

Wat zie ik als ik je kamer binnen loop?

,,Toch een poster van Martin Garrix. Met handtekening. Ik kwam hem tegen op het Amsterdam Dance Event en hij is heel aardig. Hij heeft me ook een kaartje gegeven en succes gewenst. Maar er moet nog een poster van Hardwell naast komen te hangen.’’

Werk je nog steeds met dat eerste setje?

,,Nee, mijn apparatuur wordt steeds beter. Het meeste hebben we op Marktplaats gekocht, anders werd het te duur. Ik heb erg lieve ouders. Zo lang ik het leuk vind, kopen ze spullen voor me. Maar voorlopig is het nu goed zo.’’

Doet je oudere zus ook aan dj’en?

,,Totaal niet. Die zingt.’’

Wat gaat voor: muziek of huiswerk?

,,Huiswerk, en dat vind ik best een beetje vervelend. Elke dag heb ik twee vakken en soms heb ik er echt geen zin in. Maar het moet af voordat ik met mijn muziek bezig mag. Mijn moeder is soms streng. Moet ook, want het is belangrijk voor mijn toekomst. Ik wil naar de Herman Brood Academie in Utrecht.’’

Ah joh, straks ben je 17 en beroemd en is dat nergens meer voor nodig.

,,Jawel. Martin Garrix heeft er ook op gezeten en het afgemaakt. Ik wil er na de middelbare school ook heen.’’

Ga je na het huiswerk op je kamer dj’en?

,,Nee hoor, gewoon in de woonkamer. Dat is gezelliger. Ik zet de muziek niet te hard, maar iedereen kan het horen en ze vinden het allemaal leuk. En als ik iets af heb, vraag ik mijn moeder hoe ze vindt dat het klinkt. Elke dag ben ik er twee, drie uur mee bezig.’’

Wat is het mooiste?

,,Om mensen mee te krijgen. Tijdens de afgelopen vakantie mocht ik in Spanje tijdens carnaval op een praalwagen dj’en en twee keer in een feesttent. Iedereen stond te springen. Dat was zó leuk. Ik wil geen dj worden voor roem of geld, mij gaat het om het plezier.’’

Stel alles moet weg en je mag maar één ding houden.

,,Dat is te moeilijk. Ik denk de dj-set, maar ik heb er niks aan zonder speakers. Mogen die ook? En de computer erbij? Waar ik dan op slaap? Dat doe ik wel op de grond.’’

Over 10 jaar?

,,Dan hoop ik bij de top te horen en hoog in de ranglijst van DJ Mag te staan. En verder: veel feesten en elk weekend draaien. Dat lijkt me het einde.’’

Dan zie je je moeder nooit meer.

,,Die mag wel mee in het vliegtuig.’’

WK Shorttrack, 10-12 maart, Ahoy Rotterdam;
Het nummer ShortTrack van DJ BastiQ is te horen en gratis te downloaden op Soundcloud.com/djBastiQ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + 3 =